Istoric

Activitatea de salvamont in Judetul Neamt s-a nascut in 1970 ca urmare a Hotaririi Consiliului de Ministri ai Republicii Comuniste Romania Nr 68/1069 care reglementa masurile de prevenire si salvare a turistilor sau a oricarei persoane aflate in dificultate din zona montana a Judetului Neamt . Structura purta denumirea de Centrul Judetean Salvamont Neamt. Finantarea era asigurata Comitetul Judetean de Partid Neamt iar baza materiala sanitara de catre Spitalul Judetean Piatra Neamt. Echipele erau formate din voluntari , membrii ai unor cluburi sportive si de orientare turistica. La solicitarea coordonatorului centrului intreprinderile erau obligate sa faca scoateri din productie temporara pentru diferitele activitati efectuate de echipele de salvamontisti.Trebuie de consemnat ca a fost primul centru salvamont din zona Carpatilor Orientali.

Lipsa training-ului pentru situatii de urgenta montana si a accesului la echipamentele si solutiile moderne dezvoltate si produse de tarile din vest, ingreuna si avea efecte grave asupra activitatii de salvamont. Franghiile si echipamentele confectionate din metal si cele de asigurare-pitoane ,carabiniere sau alte dispozitive erau de multe ori fabricate artizanal sau improvizate ceea ce a condus la multe accidente grave care au rezultat in decesul salvatorilor montani.

Din momentul in care s-a infaptuit schimbarea regimului de conducere si desfiintarea Comitetelor Judetene de Partid, Centrul Judetean Salvamont Neamt dispare, din cauza lipsei de bani si implicit schimbarilor de pe scena politica , economice si sociale care faceu aproape imposibil de pus in practica prevederile vechii legi care reglementa activitatea Salvamontului.

Salvamontul, cu ajutorul voluntarilor si a unor membri ai echipelor de salvare montana si-a continuat activitatea care se traducea in interventii de mica amploare care se desfasurau ocazitional si la patrulari de prevenire a accidentelor in weekenf Toate actiunile erau finantate de catre salvatorii montani ai acelor vremuri. In iarna lui 1994-1995 se concretizeaza reorganizarea la nivel national prin nasterea ANSMR ( Asociatia Nationala a Salavatorilor Montani din Romania).

In toamna anului 1994 la insistentele unui grup de salvatori montani si a unor iubitori de munte se infiinteaza Asociatia Salvamont Neamt. Activitatea organizatiei se rezuma la organizarea/prevenirii accidentelor alpine, amenajarea si intretinerea traseelor, relizarea interventiilor de salvare si transportul accidentatilor pina la prima unitate medicala specializata, protectia mediului montan, educarea populatiei despre riscurile montane. Desi cu dotari foarte slabe reusesc sa participe la Raliul National din Cheile Bicazului organizat de ANSMR unde se claseaza pe locul 2.

In 1995 in baza unei intelegeri contractuale de colaborare intre Asociatia Salvamont Neamt si Consiliul Judetean Neamt se repun bazele Centrul Judetean Neamt, format din cinci echipe de patrulare si prevenire unde activeaza ca voluntari membrii asociatiei si personal angajat.
Se bugeteaza un prim ajutor banesc pentru echiparea cu echipamente si asigurarea unor sume de bani pentru voluntari. Activitatea era nepermanenta , bazata pe aceeasi structura a activitatii de salvamont anterioare revolutiei din ’89. Nu existau masini pentru interventie si aceasta se traducea direct in numarul destul de mare de raniri grave si decese provenite din accidente montane.

In anul 1996 in zona platoului Masivul Ceahlau incepe constructia efectiva Bazei de Interventie Salvamont Dochia. In 1996 Salvamont Neamt emite un comunicat public si o avertizare in ceea ce priveste starea masivului si in colaborare cu C.J.Neamt pune bazele primul plan de masuri urgente pentru protejarea zonei, masuri ce au stat la baza proiectului ecologic pentru care se concepe acest plan de management. In 1996 dupa aparitia in Romania a legii 136 cu privire la protectia mediului, prin decizia nr.40 a C.J. Neamt, membrii Salvamont sunt imputerniciti de lege sa constate infractiunile grave si faptele contraventionale mentionate in legea pentru Protectia Mediului.

Incepind cu anul 1999 Consiliul Judetean Neamt contureaza bazat pe H.G.1269 Serviciul Salvamont si de Protectie a Rezervatiei Ceahlau si creioneaza un pachet de taxe speciale si amenzi la regimul de folosire a Rezervatiei Naturale Ceahlau.
Intre 1999 si 2003 supravegheaza si implementeaza Proiectul Romano-Danez intitulat Managementul si Recontructia Ecologica a Rezervatiei Ceahlau. Datorita acestei investitii dotarea tehnica a Salvamontului Neamt ajunge la nivelul celor mai performante echipe occidentale prin dotarea cu masini de interventie, computerizare, constructia a inca trei baze de salvare si crearea unui sistem GSM de comunicare radio.

In Masivul Ceahlau s-au intreprins lucrari ample de constructie care au tinti in cresterea facilitatilor turistice si simultan cresterea sigurantei si securitatii traficului turistic si traficului montan. Media matematica a accidentelor montane s-a pastrat constanta in ciuda cresterii numarului de turisti romani si straini si se situeaza in jurul valorilor de 42 de cazuri grave, 58 de cazuri asistate, 32 de interventii recuperare ratatciti si 2 cazuri mortale pe an. Ponderea accidentelor este crescuta in vara 3,3-4 interventii saptamanal.
De la 14 noiembrie 2002 prin decizia C.J, Serviciul Public Salvamont si de Protectie a Rezervatiei Ceahlau, devine institutie publica finaintata din bugetul de stat de interes judetean cu personalitate juridica.

Parteneri:

Adaugarile aduse de H.G 77/2003 legate de masurile de prevenire a accidentelor montane si organizarea actiunilor de salvare in munti au condus la nasterea unui notabil salt calitativ al activitatii de salvare montana mai ales prin insertia unor baremuri de dotare si echipare individuala si de grup.
La sfirsitul anului 2005 C.J Neamt unifica serviciul public salvamont cu Directia de Administrare a Parcului National Ceahlau si Salvare in Munti. Acesta hotarare a fost catalogata ca fiind abuziva si ilegala atit de salvatorii montani cit si de mass-media. La conducerea institutiei sunt numite persoane inrudite politic a caror lipsa de experienta in activitatea de salvare montana conduce la exercitarea unui conduceri defectuoase care genereaza confuzie si stari conflictuale intre membrii echipelor de salvare si conducere.

Avand sprihinul Asociatiei Salavmont si Protectia Biodiversitatii Ceahlau , salvatorii montani, cheama in instanta atit Directia Judeteana de Administaratie a Parcului Ceahlau cit si C.J Neamt. Procesul este cistigat de salvamontisti in anul 2008 . Ca efecr al castigarii procesului civil, C.J Neamt reinfiinteaza structura cu personalitate juridica care se va numi Serviciul Public de Interes Judetean “ Salavamont Neamt”.

In pofida dificultatilor intampinate in cursul unei existente de aproximativ 35 de ani Seviciul Salavamont Neamt este o institutie fanion al sarvarii montane din Romania. In ultimii 17 ani a desfasurat peste 721 de operatiuni de salvare in care au fost implicate peste 2340 de victime.

Comments are closed.