Get Adobe Flash player
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterAstazi138
mod_vvisit_counterIeri376
mod_vvisit_counterSaptamana aceasta2134
mod_vvisit_counterSaptamana trecuta2182
mod_vvisit_counterLuna aceasta7777
mod_vvisit_counterLuna trecuta7207
mod_vvisit_countertoate zilele1056666

We have: 43 guests online
IP: 54.162.229.109
 , 
Astazi: Mar 23, 2018

Legislatie

Cadrul Institutional al organizarii si functionarii activitatii de salvare montana in Romania


In prezent Serviciile Publice Salvamont functiuneaza in baza Hotarârii Guvernului nr. 77/2003 privind instituirea unor masuri pentru prevenirea accidentelor montane si organizarea activitatii de salvare în munti, in temeiul art. 107 alin. (1) din Constitutie si al art. 33 alin. (5) din Ordonanta Guvernului nr. 58/1998 privind organizarea si desfasurarea activitatii de turism în România, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr.755/2001.
Serviciile Salvamont pot functiona ca persoane juridice aflate in subordinea consiliilor judetene sau locale. Însemnele, legitimatiile si culorile distinctive ale echipamentelor membrilor echipelor SALVAMONT sunt unice pe întregul teritoriu al României si se stabilesc de catre Asociatia Nationala a Salvatorilor Montani din România. Folosirea acestor însemne de catre persoane neautorizate constituie infractiune si se pedepseste conform legislatiei în vigoare.

a. Serviciile Publice Judetene si Serviciile Publice Locale Salvamont

Consiliile judetene în a caror raza administrativ-teritoriala se afla trasee montane si/sau pârtii de schi organizeaza servicii publice judetene SALVAMONT, care coordoneaza activitatea de prevenire a accidentelor montane si de salvare în munti a persoanelor accidentate si a bolnavilor.
În localitatile pe teritoriul carora exista trasee turistice montane si/sau pârtii de schi, consiliile locale pot organiza,în conditiile legii, servicii publice locale SALVAMONT.
În situatia în care la nivelul localitatilor pe teritoriul carora exista trasee montane si/sau pârtii de schi consiliile locale nu organizeaza servicii publice locale SALVAMONT, atributiile se îndeplinesc de serviciul public judetean SALVAMONT.
Finantarea serviciilor publice judetene sau locale SALVAMONT, inclusiv dotarea si echiparea cabanelor cu aparatura, instrumente si materiale necesare desfasurarii activitatii, se face din bugetele proprii ale judetelor sau din bugetele locale, dupa caz.
Atat serviciul judetean, cat si cel local, au in subordine formatii (echipe) de salvatori montani. Formatia de salvare montana este alcatuita din minimum 6 membri salvatori montani. Numarul formatiilor SALVAMONT este stabilit prin hotarâre a consiliului judetean sau local, dupa caz, cu consultarea Asociatiei Nationale a Salvatorilor Montani din România, în functie de caracteristicile zonei montane,de afluenta turistilor, schiorilor si alpinistilor în zona montana respectiva.

b. Salvatorul Montan

Poate deveni salvator montan orice persoana care îndeplineste cumulativ urmatoarele conditii:
• are vârsta de cel putin 18 ani;
• nu are antecedente penale;
• are o stare de sanatate corespunzatoare confirmata prin fisa medicala;
• a parcurs formele de pregatire profesionala si a efectuat un stagiu de aspirantura, stabilite de Asociatia Nationala a Salvatorilor Montani din România;
• are o conduita demna si morala;
• a promovat examenul de atestare în profesie, organizat de Asociatia Nationala a Salvatorilor Montani din România.
Salvatorii montani sunt angajati cu contract de munca nedeterminat in cadrul Serviiciilor Publice Judetene sau Locale Salvamont. Salvatorii montani au obligatia de a participa, la intervale stabilite de Asociatia Nationala a Salvatorilor Montani din România, la examene de reconfirmare a dreptului de libera practica în profesia de salvator montan. Neparticiparea sau nepromovarea examenelor de reatestare duce la pierderea dreptului de libera practica în profesia de salvator montan.
Asociatia Nationala a Salvatorilor Montani din România stabileste, prin norme proprii, si alte situatii care determina pierderea dreptului de libera practica în profesia de salvator montan.
( Raul Papalicef- Managementul Operatiunii de Salvare Montana /2008)